Bandvagn 206 – ett prisvärt Bug Out Vehicle?

Svensk, amfibisk, rymlig och hyfsad prislapp


2
2 poäng

Den svenska, klassiska bandvagnen Hägglunds BV 206 är ett terrängfordon med rötter i försvarsmaken. BV 206 säljs också civilt och används bland annat för fjällräddning och på skidorter. 

BV 206 är  amfibiskt då den kan vada i vatten med några enkla förberedelser.
Utrymmet är generöst i och med bakvagnen, och ger därför plats för 17 sittplatser totalt (6 i framvagnen, 11 i bakvagnen). Bakvagnen har även gott om plats för utrustning eller extra bränsletankar på taket. 

BV 206 kommer också i en mängd olika varianter, bland annat med lyftkran, släpvagn, tankbilsvagn, och olika inredda bakvagnar så som sjukhusvagn. Men varför välja bakvagn när man kan ha både inredd hytt och släpvagn på band? 🙂 

Den inbyggda tanken ligger vanligen på 160 liter, vilket räcker ca 33 mil körning om man inte buskör alltför hårt. Maxhastigheten är 55 km/h på väg och 4 km/h på vatten. 

Priset för en Hägglunds Bandvagn 206 är ca 200-450 000 kr för en äldre begagnad variant, beroende på skick och konfiguration. 

Som ett Bug Out Vehicle är nog Hägglunds BV 206 det mest prisvärda alternativet så länge man kan tänka sig en begagnad av äldre modell. Bakvagnen kanske kan byggas om till en sovhytt med gaskök, och kanske även förbränningstoalett och dusch av enklare slag?


Krisberedskap är viktigt - sprid ordet!

2
2 poäng
Prepper Admin

Hjälte

Är Admin på Norrut. Började intressera mig för krisberedskap 2013 när jag läste boken "Emergency: This Book Will Save Your Life" av Neil Strauss. Flitig fjällvandrare och terränglöpare. Har alldeles för mycket prylar.

0 kommentarer

Välj format
Artikel
Publicera en artikel
Video
Dela ett sevärt klipp från Youtube eller Vimeo
Bild
Dela en vanlig bild eller en GIF