Den absurda jakten efter en vattentät ryggsäck

En resa bland militära system och ett lättviktsfynd på andra sidan jordklotet


5
5 poäng

Allt var blött. Även reservkläderna som skulle komma till användning ifall jag blev blöt. Jag stod ensam uppe på Tjäktja-passet och genomled min andra ”Thunderstorm” på två dagar.

När jag kom hem från vandringen kastade jag mig över datorn – jag visste exakt vad jag ville ha. En lätt, modulär och vattentät ryggsäck.

Det var juli 2014 och min 2 veckor långa ensamvandring längs Kungsleden blev verkligen lärorik. En av de viktigaste punkterna under en lång vandring som denna är en bra ryggsäck. Jag hade en tung Tasmanian Tiger-ryggsäck som uppenbarligen inte var vattentät.

Jag påbörjade ett projekt med test av ryggsäckar för att hitta den bästa. Det viktigaste kravet för min nya ryggsäck var att den skulle kunna hantera alla tänkbara fjällstormar utan att låta en enda droppe förstöra min noggrant utvalda utrustning.

Jag ville inte krångla med regnskydd eller ”pack liners”. Jag ville bara att skiten skulle vara vattentät så att jag inte behöver oroa mig. Hur svårt kan det vara?

”Jag ville bara att skiten skulle vara vattentät så att jag inte behöver oroa mig. Hur svårt kan det vara?”

Och ändå… Vattentäta vandringsryggsäckar förblir sjukligt sällsynta, som en fyrklöver i friluftslivsvärlden. De som existerar är så ytterst sällsynta att även om du hittar en, så är det alltid andra faktorer som inte klickar – storlek, komfort, pris etc.

Med denna artikel vill jag sprida lite ljus över vilken tragedi det här är, men också presentera mitt resultat efter att ha lagt månader av research och köpt och testat ett antal ryggsäckar.

Om jag hittat den perfekta ryggsäcken? Nej, inte den perfekta. Men helt klart en ryggsäck i absolut toppklass för både vandring och som Bug Out Bag!

Låt det regna!

Ok, men varför behöver man en vattentät ryggsäck?

Det kanske inte är helt uppenbart, men vattentäta ryggsäckar ger ett antal fördelar utöver det faktum att de är vattentäta. Först och främst: Du behöver inte böka med regnskydd, ett paraply, eller försöka hitta ett lämpligt tak över huvudet innan regnet tränger in i ryggsäcken för att förlösa sin förödelse. Men det slutar inte där.

Vattentäta ryggsäckar har ytterligare fördelar som faktiskt gör ryggsäcken lättare och starkare samtidigt. Ofta har dessa ryggsäckar svetsade sömmar. Ofta sys de inte ihop alls med nål och tråd, utan tillverkarna använder ljudvågor för att skapa tillräckligt med värme så att materialet bokstavligen blir sammansmält. Svetsade sömmar ger ett antal fördelar eftersom de är både starkare och lättare än vanliga sömmar. Plus att om du skapar ryggsäcken av ett vattentätt material, ja, då har du en vattentät ryggsäck. Dessa kraftiga plastbaserade material är dessutom mycket slitstarka, och några revor uppstår inte eftersom det inte är en väv.

Fördelarna, i korthet:

 • Vattentät. Så klart.
 • Enklare. Inget knölande med regnskydd och packpåsar.
 • Starkare. Svetsade sömmar och slitstarka material.
 • Lättare. Du slipper regnskyddet och en vattentät innersäck för att skydda elektroniken.

Beroende på utformningen av produkten kan du utan vidare minska vikten med 30%. I en värld av ultralätt minimalism känns det helt bisarrt att en vattentät konstruktion inte har ersatt traditionella modeller.

Säg mig, exakt när vill du inte ha en vattentät ryggsäck?

Jag har funderat kring om problemet bara är en försäljningsfråga; ryggsäckar är arbetsintensiva produkter, men får ofta bara kosta ca 1000-2000 kr för konsumenten. Så hur ökar man vinstmarginalerna på en produkt med låg marginal? ”Up-selling” – sälj en produkt med hög marginal, som ett regnskydd och en vattentät innersäck. Ett regnskydd är bara en sopsäck med ett gummiband för 500 kr. Det måste vara oerhört lönsamt.

”Ett regnskydd är bara en sopsäck med ett gummiband för 500 kr. Det måste vara oerhört lönsamt”

Nu kanske jag är elak, men allvarligt; De flesta vandringsryggsäckar är ”top loaders”, vilket innebär att allt tillverkarna skulle behöva är ett vattentätt material. De skulle inte ens behöva svetsade sömmar. Men en hel del tillverkare använder svetsade sömmar för sina produkter ändå – men avstår av någon anledning när det kommer till just ryggsäckar. Kom igen nu! Skärpning!

En modulär, 100% vattentät ryggsäck som faktiskt existerade – ett tag

De allra flesta av de vattentäta ryggsäckarna är små, ”roll top”-ryggsäckar avsedda för cyklister och kajakpaddlare. Själv ville jag även ha ett modulärt system för att kunna fästa mindre väskor och prylar utanpå utan att behöva öppna och gräva runt i ryggsäcken så fort man vill åt något litet. Det militära M.O.L.L.E.-systemet tycker jag är briljant, men är mycket sällsynt på civila produkter.

”Efter mycket letande hittade jag en liten fiskebutik i Australien som hade några av ryggsäckarna kvar i sitt lager”

Men skam den som ger sig. Till slut hittade jag en modulär, vattentät ryggsäck på 40 liter: HPA MOLLEDRY 40. En försvårande faktor var att ryggsäcken inte längre verkade existera. Tillverkaren, franska HPA, hade inte längre kvar ryggsäcken i sitt sortiment. Men; Efter mycket letande hittade jag en liten fiskebutik i Australien som hade några av ryggsäckarna kvar i sitt lager. Den ursprungligen så prisvärda ryggsäcken blev plötsligt löjligt dyr efter frakt, moms och tullavgift – men so be it!

Skönheten HPA MOLLEDRY 40

 • Kapacitet: 40 liter
 • Vikt: 1,58 kg (Påstådd vikt: 1,4 kg)
 • Mått: 30 x 20 x 60 cm
 • Färg: Svart (har även funnits i orange och kamouflage)
 • Material: Tjock 100% vattentätt PVC-plast, nylonremmar
 • Konstruktion: Vattentät ”roll top”-öppning, svetsade sömmar, trippelförstärkt botten, M.O.L.L.E-system frampå och på sidorna, 4 fästpunkter under för sovsäck/liggunderlag, 5 kompressionsremmar, vadderad rygg, ergonomiska justerbara axelband, bröst- och brett bältesspänne

Vanliga söktermer:
 • vattentät ryggsäck,
 • vattentät ryggsäck vandring,
 • vattentäta ryggsäck


 • Krisberedskap är viktigt - sprid ordet!

  5
  5 poäng
  Prepper Admin

  Kejsare

  Är Admin på Norrut. Började intressera mig för krisberedskap 2013 när jag läste boken "Emergency: This Book Will Save Your Life" av Neil Strauss. Har alldeles för mycket prylar.

  0 kommentarer

  Välj format
  Artikel
  Publicera en artikel
  Video
  Dela ett sevärt klipp från Youtube eller Vimeo
  Bild
  Dela en vanlig bild eller en GIF